Dat de coronacrisis ook kansen biedt wil Other Echo, een nieuw educatief muziekplatform  waarop artiesten en ervaren producers je live de fijne kneepjes van het productievak bijbrengen, gaan bewijzen. Als onderdeel van ons #SaveTheNight-project organiseren we er workshops met en Alberta Balsam, Kubus, Nymfo en Rachella Groen waar je je gratis voor kunt inschrijven. Tijd voor een introductie. 

Of je nu als beginner een groepscursus Ableton Live wilt volgen om je eerste track te maken, of als ervaren producer je kennis over modulaire synthese hoopt te verdiepen: het in Amsterdam op poten gezette Other Echo probeert je op weg te helpen. Het platform wil leergierige en ervaren producers - artiesten of hobbyisten alike - bij elkaar brengen en ze van elkaar laten leren. 

Het platform is het geesteskind van Lars Muselaers en Twan Ronnes, twee jonge ondernemers die al jaren in en rondom de elektronische muziekscene werken. Ze willen “de kennis over elektronische muziekproductie en de vraag ernaar laten samenkomen op één platform” en hopen tegelijkertijd artiesten wiens werk stil is komen te liggen voorzien van een extra bron van inkomsten. 

“We werken al een tijd samen en liepen al langer rond met het idee om iets op te zetten rondom muziekeducatie”, vertelt Muselaers. “De coronacrisis zorgde voor ruimte in onze agenda’s en voorzag het tot dan toe ietwat ongedefinieerde plan van richting. Eén van de uitwerkingen van alle maatregelen en lockdowns is namelijk dat mensen nóg meer aan het produceren zijn geslagen. Die groep heeft vaak behoefte aan de kennis die gevorderde producers en artiesten bezitten.” Ronnes vult aan: “Er is veel bereidheid om die knowhow te delen, maar een makkelijke manier om dat online te doen ontbrak nog. Via Other Echo kunnen mensen, waar ze ook wonen, courses, workshops en mentorships volgen die qua insteek, vorm en output precies aansluiten bij hun behoefte - terwijl artiesten vanaf hun keukentafel les kunnen geven in precies dat waar ze zo goed in zijn. We zorgen voor een one-stop-shop die studenten en trainers de infrastructuur biedt die ze nodig hebben om te verbinden.” 

Alle lessen worden live gestreamd (en zijn dus niet pre-recorded) zodat er interactie kan plaatsvinden. Muselaers: “Zo kunnen artiesten live feedback geven, kun je leren van klasgenoten en inspireer je elkaar. In principe faciliteren we met Other Echo alle randzaken, van technische productie tot het verkoopproces en de financiële kant. Als student kun je filteren op niveau, lestype, groepsgrootte, trainer en op genre - of het nu house, techno, hiphop of electronica is.”

 

De Nederlandse drum ’n bass-legende Nymfo is één van de artiesten die vanaf Other Echo’s launch les gaat geven. Hij merkt dat er veel vraag is naar productiekennis: “Ik krijg vanuit allerlei hoeken en gaten de vraag of ik lesgeef of feedbacksessies doe. Zo’n concept als Other Echo spreekt me enerzijds aan omdat ik zelf al een beetje les geef, maar vooral omdat dit een plek is waar je in principe alles kunt leren. Het is breed ingestoken en gaat niet alleen maar over het perfectioneren van een kickdrum maar bijvoorbeeld ook het processen van een vocal chain.”

“Ik ben er de afgelopen jaren achtergekomen dat ik het leuk vind om mijn kennis te delen met andere producers en ik er ook inspiratie uit haal. Als soloartiest zit je veel alleen in de studio en ik kan er echt blij van worden om in contact te komen met talentvolle producers en hun frisse ingevingen. Zeker als ik ze dan ook nog eens verder kan helpen met mijn ervaringen en skills. Wat ik interessant vind is niet om uit te leggen hoe Ableton Live werkt - dat kun je bij iemand anders wel uitvogelen - maar eerder hoe je van tracks die al 90% goed zijn iets next levels kunt maken. Verder wil ik niet alleen focussen op het technische gedeelte. Ik denk dat juist de volgende stap, dus wat je doet als je al een sicke, technisch begaafde producer bent maar niet weet hoe nu verder, veel interessanter voor mij als trainer is.”

Other Echo is nu live en de komende maanden kun je er gratis lessen volgen van onder anderen Alberta Balsam, Nymfo, Kubus en Rachella Groen waar je je nu voor kunt inschrijven. Daarnaast vind je er ook artiesten als Aimée Portioli, De Sluwe Vos, Eversines, Lewski, Luna Ludmila en gecertificeerde trainers van Ableton en LANDR.